Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.11.2009 23:15 - Кратка история на гоблените
Автор: goblen Категория: Хоби   
Прочетен: 4909 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 20.10.2010 22:05


 История на гоблените през вековете 

  В ерата на норманите и Средновековието

 Норманското нападение над Англия през 1066, водено от Уилям, херцог на Нормандия, който се смятал за законен претендент за трона на Англия, въпреки факта, че след смъртта на крал Едуард е бил коронован Харолд, граф на Уесекс. Крал Харолд довел саксонците да се бият с Норман завоевателя, но бил победен в историческата битка при Хейстингс.По този повод бил изтъкан гоблен по-късно в чест на битката и историческите събития, от това време.

 Гоблени са правени в Европа в продължение на осем века. През Средновековието шиенето  е от най-важните отрасли, хиляди тъкачи са участвали в работата. Основните центрове на производство на гоблени са Париж, след това, по-късно, Арас, Брюксел и Фландрия. Гоблените често се изработвали с практическа цел, но имало и чисто декоративни. Основните теми изобразявани върху гоблените били сцени от живота на кралското семейство и най-високата аристокрация, както и важни исторически събития. 

    Името си гоблените носят от френската фамилия Gobelin, собственици на килимарска работилница, по-късно прераснала във фабрика. Най-блестящият й период е от времето на Луи ХІV и продължава до края на ХVІІІ в. Дворцовата фабрика се специализира в техника от лис (ниска основа) и произвежда стенни гоблени с огромно разнообразие - от класически барокови решения на Шарл льо Брьон до стенни гоблени алантур от края на ХVІІІ в.

 През XV век гоблена обикновено е "разказвал", често сцени от ежедневния живот, като предене на вълна или събирането на реколтата. През този период  на заден план гоблена обикновено бил украсен с "хиляди цвята" ( "Mille Fleurs") - стил, който идва от долината на Лоара във Франция и  придобил голяма популярност. Древен обичай в който всичко се украсявало с цветя по време на празниците е вдъхновил авторите да създадат този мотив. Едини от най-добрите  постижения се серия от гоблени "Дамата с еднорог, тъкани около 1490, които се съхраняват в Cluny музей в Париж. 

Възраждането

 През вековете, стиловете са се променили. През XV-XVII век Възраждането дава нов тласък за развитието на дизайна на гоблени. Появяват се наситени, ярки цветове, широки, богато украсени рамки. Разработват се нови стилове, по-специално, въвежда се  перспектива в изображението. През  XVI век,  станали много популярни ловните сцени. Благородните семейства често поръчвали серия от гоблени по теми като "Четири сезона" или "12 месеца". 

 "Зелените"  листа 

 През XVI-XVIII векбели, изтъкани много от така наречените "зелени" гоблени ( "зеленина"), които повтаряли модела на растителните форми. Тези гоблени изобразявали сцени от селския живот, птици, реки и т.н.. Най-много "зелени"гоблени  били тъкани  във Фландрия, или в Aubusson, главните центрове за тъкане, под патронажа на аристокрацията.Много гоблени в стила на "зелени листа"  се появяват през XVI век и представят птици и животни, сред буйна зеленина.  Те обикновено са обградени с декоративни широки рамки - стил , който се появява в епохата на Възраждането и остава неразделна част от гоблените през следващите няколко века. 

 Пейзажи, пастирски и морските сцени 

 Гоблените през ХVIII век вече стават копия на картини. Предметът на изображението е обикновено  пейзаж, сцени на лов и живота в селските райони, често с по-реалистична перспектива от всякога. Сцени от живота на пристанището ,риболов, представени от фламандски тъкачи, се състезават с френски пасторалени сцени. 

Декоративни гоблени XVIII-XIX в.

 През XVIII-XIX век,  гоблените изпълняват повече от декоративна роля в интериора. Резултатът е богато украсения стил на ХVIII век. Основните теми са все още живот, флора, архитектура, както и комбинации от тези елементи. Създателите на гоблени,били вдъхновени от картини на холандски и фламандски художници. Също така в този период се появяват така наречените "щори", първоначално предназначени за  врати-тип пердета.



Гласувай:
3



Следващ постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: goblen
Категория: Хоби
Прочетен: 53991
Постинги: 5
Коментари: 18
Гласове: 1185
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031